© 2019 by ILovePrivateLabel B.V. All rights reserved                                                                    Sales@ILovePrivateLabel.com

Herengracht 450, 1017 CA Amsterdam

+31-(0)20-7470065

Hoe begin ik een private label? De do's en dont's

March 31, 2017

Een paar jaar geleden stond ik in het vakblad Textilia om te vertellen over de do's en dont's  bij het starten van een eigen label. 

 

Gezien de vele aanvragen die we nog steeds binnen krijgen van startende kledingmerken heb ik de belangrijkste punten nog even op een rij gezet:

 

1. Bezint eer ge begint.

Een eigen kledinglijn beginnen lijkt lucratief, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Het is niet alleen een kwestie van een mooi logo en een leuke website. Je moet goed nadenken over de verkoop. Aan wie ga je verkopen? Via de website direct aan de consument? of via verkoopkanalen (stenen winkels en tussenhandel)? Denk na over de marges en je budget voor inkoop en marketing. Met slechts 1 collectie kom je er niet. Je moet al direct bezig zijn met de volgende seizoenen!

 

2. Aantallen.

Vergelijk je prijzen (en marges) niet met grote merken als H&M en Zara. Zij produceren duizenden (al dan niet honderdduizenden) stuks per model per maand en kunnen dus lage prijzen aanbieden voor hun kleding. Als je start met een nieuw merk heb je nog geen naam, maar je bent wel gebonden aan minima's voor productie (MOQ). Eigenlijk geldt bij zo ongeveer alle productiebedrijven en fabrieken een minima van circa 250 stuks per kleur/model. Probeer daarom op een slimme manier een zo breed mogelijke collectie op te zetten met zo min mogelijk verschillende stoffen en kleuren. Maak gebruik van andere details zoals prints, borduringen en labels om variatie toe te voegen aan de artikelen.

Mocht je 250 stuks veel te veel vinden; ga op zoek naar goede naaiateliers in Nederland. De prijzen liggen dan wel hoger.. en vraag jezelf dan ook af of je wel echt een merk kunt opzetten met lage aantallen. Komt je bedrijf dan wel van de grond? Ga desnoods op zoek naar investeerders. Consumenten willen meestal veel keuze mogelijkheden en ook vernieuwing. Als je slechts een paar artikelen aanbied over verschillende seizoenen haken ze vaak af.

 

3. Leadtimes.

Leadtimes in de modebranche kunnen soms wel oplopen tot 12 tot 16 weken. De productie vind plaats in het buitenland. Begin dus op tijd en zorg voor een buffer. Je krijgt namelijk te maken met de productie van je eigen stoffen, het inverven, het sampletraject, transport (en dus ook douane problematiek) en ook andere onvoorziene vertragingen. 

In drukke tijden kunnen productielijnen erg vol raken. Als je dan tijdens het sampletraject aanpassingen of veranderingen door wil voeren kan de vertraging oplopen omdat andere artikelen dan voor gaan in de productielijnen.

 

4. Verschil tussen All-Over-Prints (AOP) en bedrukkingen.

Een gewone bedrukking is een ander verhaal dan een all-over print. Een bedrukking wordt namelijk geplaatst nadat het artikel al in elkaar is gezet. Er is hier naast het screen-printen veel variatie mogelijk zoals: discharge print, flockprint, foilprint, inside-out print, digital print, full-colour print en nog veel meer.

Een all-over print wordt echter al gedrukt voordat de stof gesneden wordt, dus daar is de minimale afname per all-over print hoger; namelijk 500 stuks. Dat komt omdat je stukken stof verliest doordat de verschillende panden goed op elkaar moeten aansluiten qua patroon (denk bijvoorbeeld aan de overgang van strepen in de mouwen en op het voor-en achterpand van een T-shirt), de patronen moeten daarom op een bepaalde manier ingelegd worden. 

 

Voor meer info kun je terecht bij een van onze sales-medewerkers via 020-7470065 of sales@iloveprivatelabel.com

 

Please reload

Featured Posts

New Styles in our Showroom

August 7, 2017

1/10
Please reload

Recent Posts

April 3, 2017

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic